Taat Disaat Tidak Mengerti 在你不晓得的时候顺服祂

Taat DIsaat tidak mengerti.
在你不晓得的时候顺服祂。

(This is a BM version testimonial written by BOE local missionary, Bryan Anak Luwes on July 2020.)

Shallom! Saya bersyukur atas kesempatan ini, untuk bersaksi tentang kerinduan saya dalam pelayanan saya seharian. Disini juga saya akan kongsikan suka dan duka ketika melayani terutama melayani di pedalaman Sarawak

Ada kelebihan juga dan kekurangan juga. Sebelum saya berkongsi, saya ingin memperkenalkan diri dulu ; Nama saya Bryan Anak Luwes ,umur saya 26 tahun , saya berbangsa iban , tahun ini adalah tahun pertama saya sepenuh masa menjadi Penginjilan dibawah SCAC. Bidang Injil bukan lah sesuatu yang baru bagi saya, kerana sebelum saya masuk menjadi Penginjil , saya dulu memang suka menginjil.  iaitu satu panggilan saya ketika usia saya muda. Saya injil saudara-saudara saya , adik-beradik saya dan banyak lagi . Banyak pengalaman yang saya alami ketika mengikuti misi , Pengalaman ini banyak mengajar saya supaya semakin hari rajin untuk memberitakan injil.

Yohanes 4 :35 kamu berkata, ‘Masih ada empat bulan lagi sebelum musim menuai’. Tetapi Aku berkata kepada kamu ,pandanglah ke ladang yang sudah menguning , siap untuk dituai! . Tuhan memperlihatkan saya satu ladang yang besar iaitu bangsa saya sendiri, dan Tuhan taruhkan saya satu kerinduan untuk memberitakan Injil Tuhan kepada mereka. Bagi mengubah kehidupan mereka kepada kebenaran, membawa mereka suatu pemikiran yang tertuju kepada Tuhan, dan menjadikan Tuhan itu sebagai Tuhan mereka. Misi dan visi saya bukan sahaja menginjil mereka ,tetapi melepaskan rantai ikatan dosa yang lama mengikat mereka ,seperti yang saya alami dahulu

Saya rindu mereka bersekutu dengan Tuhan Siang dan malam. Saya rindu juga untuk membawa Generasi Pemuda-pemudi , kerena Generasi ini sangat penting untuk Tuhan dan yang akan dipakai oleh Tuhan dengan luar biasa, melalui jiwa mereka , semangat mereka bakat mereka , supaya Generasi ini tidak hilang oleh tarikkan dunia. Mari saudara/Saudari tolong dukungan saya dalam doa anda untuk memutuskan rantai dosa ini! Ayuh kita bertindak untuk melaksanakan Amanat Agung Tuhan Yesus Kristus (Matius 28 : 18-20).

 Saya suku Dayak iban, saya mempunyai kerinduan untuk membawa mereka (iban) ke dalam hidup yang benar dan hidup Kudus bersama hadirat-Nya. Kenapa Tuhan memberikan visi ini kepada saya ,kerana saya sendiri suku iban yang lebih mudah berkomunikasi dengan mereka dan juga memahami gaya hidup dan budaya mereka. Tuhan memberikan saya kerinduan untuk menjangkaui suku iban atau suku pribumi yang lain disarawak. Tuhan memberikan saya hati untuk mengubah dan memulihkan cara pemikiran yang tidak tertuju pada Tuhan dan kepada kebenaranNya . Ini sangat sulit bagi saya kerana kemampuan saya tidak setinggi itu ,tapi saya memilih untuk percaya. Saya percaya Tuhan pasti memberikan pengertian dan kekuatan untuk memuliakan NamaNya sehingga setiap generasi akan menerima berkat Tuhan dan karya pemyelamatan yang sungguh penuh dengan kasih yang tak ada banding nya.

Mengenai sedikit tentang suku Dayak iban , antara suku yang masih mempunyai pegangan azimat yang sangat kuat, walaupun mereka disebut Kristen atau pergi ke ibadah setiap minggu, terkadang satu tahun sekali ,ada juga yang waktu perayaan sahaja. Kehidupan mereka penuh dengan berkelahian , pertengkaran antara saudara mara sendiri , berpesta , mabuk sehinggakan itu menjadi kebiasaan mereka, sehingga generasi mereka pun mengikut teladan ibu-bapa mereka,hampir hilang kasih Tuhan, perceraian yang semakin berleluasa, berzina dengan suami orang atau isteri orang, perkara itu sudah menjadi darah dalam daging mereka. Saya sangat sedih tentang mereka ,itulah kenapa Tuhan sendiri mengutus saya di kalangan mereka, walaupun berat sulit dan harga yang sangat mahal, bagi Tuhan tiada yang mustahil ,panggilan untuk mengubah cara hidup mereka dan pemikiran mereka. DOA KAN SAYA SUPAYA TURUN TANGAN ATAS NEGERI KU BANGSA KU, JUGA SAUDARA MARA KU.

Mereka popular dengan sikap atau perbuatan; keras hati ,berontak , keturunan pemburu kelapa , mementingkan diri sendiri ,egois , perceraian dan juga hidup kemiskinan.(saya dapat material ini dari pengalaman peribadi saya ,kerena saya pernah menjadi seperti mereka hidup dalam belenggu rantai yang mengikat,hidup dalam ketakutan ,hidup menderita, tapi saya menjadi orang bebas kerana rantai dosa tidak mengikat saya, saya sekarang hidup dalam anugerah Tuhan Yesus yang ajaib yang mulia perkasa.). Dari hati nurani saya berdasarkan iman saya, saya benar-benar rindu benar-benar untuk membawa pemulihan ,pelepasan ,dan mengubah hidup mereka .

Saya mempunyai panggilan untuk menjadi hamba-Nya dalam kalangan bumiputera ,melalui Gereja. Panggilan itu sangat jelas apabila saya terus mendapat pelihatan yang luar biasa yang terjadi ketika saya di PROSKUNEO Bandung Indonesia . Saya sunggguh mengalami sampai ke saat ini , dimana saya ingin berlari untuk mencapai tujuan itu. Saya sangat rindu membawa mereka menyembah Tuhan bersama-sama mereka bila kita Syurga nanti ,untuk meninggikan Allah kita. Saya mahu hidup mereka diubahkan dan jauh dari segal ikatan yang mengikat mereka sejak dari dahulu lagi , Kaum ini harus dilepaskan , harus menangkan , kerana rantai dosa sudah lama mengikat mereka dan itu harus dilepaskan di Dalam Nama Yesus yang membawa penyelamatan jiwa mereka.

Untuk melakukan pelayanan ini bukanlah sesuatu yang mudah dan dianggap remeh kerana iblis selalu mencari ruang waktu dan juga cela untuk berusaha menjatuhkan kita , dan kita pasti mengalami kesulitan ,tantangan menimpa kita, tapi saya percaya sungguh-sungguh Tuhan pasti campur tangan untuk memberikan hambanya ini ,dengan Roh berani dan juga bernyala-nyala untuk pelayananNya.

Saya rindu kehidupan mereka dipenuhi Roh Kudus ,hidup bersandar kepada Tuhan ,mengasihi sesame ,saling menguatkan antara satu dengan yang lain . saya akan bertindak untuk hidup menjadi teladan dan terang ,dipenuhi Roh kudus dan juga buah Roh, menjaga tingkah laku seperti didalam  1 Timotius 4:12 , berdoa lah untuk saya ,saya juga manusia insan lemah banyak kelemahan kekurangan , tetapi biarlah sekali rebut menerpa jangan goyah , terus berdiri dalam Yesus ,Tuhan pasti membantu dan menolong . Seperti semangat atau kata-kata dorongan Gembala saya (Rev Bulan) , “orang lain boleh terjatuh ,tetapi saya sebagai hamba Tuhan tidak boleh terjatuh, ,berusaha untuk hidup kudus untuk mencapai tujuan hidup, Kalau terjatuh bangkit lagi ,jatuh bangkit lagi”. Saya rindu membangkitkan penyembah Tuhan dikalangan muda-mudi, saya akan terus berdoa untuk komunitas saya , sehinggakan mereka dipenuhi dan dilawat oleh Tuhan bahkan Tuhan Yesus menlindungi dan menjaga kesihatan mereka . berdoa untuk saya supaya ada pembantu yang menolong saya sesuatu hari nanti , berdoa untuk saya supaya cepat bernikak ‘AMEN’. Saya hanya melakukan kerja-Nya ,tapi Dia (Tuhan Yesus) mengandalikan semua nya , Yesus itu bisa diandalkan ..

Akhir sekali ,banyak yang saya mahu cerita tentang kebaikan Tuhan dan kerinduan saya untuk melayani Tuhan ,takut tidak cukup ruang untuk menulisnya , kerena kebaikkan Tuhan itu selalu dan setiap hari terjadi dalam hidup saya. Terima Kasih Tuhan Yesus ,saya bersyukur kerana memberikan saya kesempatan untuk menjadi saksi Nya . Tuhan memilih dengan luar biasa , walaupun banyak yang saya tidak tahu ,tapi saya percaya tangan Tuhan akan terbuka untuk memberkati hamba-Nya ini. Tuhan pasti akan menguatkan dan memberi pengertian untuk memimpin umatNya yang besar ini. Justeru itu terima kasih bagi kalian yang sudah membaca ini, sekali saudara/saudari terus berdoa untuk saya ,supaya tahun depan 2020 , saya akan menjadi saksi Tuhan ,tak kira dimana berada atau kondisi apa saya mahu visi yang Tuhan taruh dalam hati dan kerinduan saya ini ,dapat dilaksanakan dengan baik. Berdoa untuk keluarga saya , Lumik (Ibu) Whitney , Lisa , Lawan , Dara setiap mereka agar mereka terus mengalami Tuhan serta mengasihi Tuhan Yesus dalam hidup mereka. Berdoa juga untuk masa depan saya segala urusan dapat berjalanan dengan baik. Pada kesempatan ini saya mohon doa dari kalian yang membaca kesaksian saya ini. Moto saya “Taat disaat tidak mengerti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *